Dolarda Düşüş

Dolar sert düştü, 6 TL'den 5.70 altına dokundu

Dolar sert düştü, 6 TL'den 5.70 altına dokundu
Dolar sert düştü, 6 TL'den 5.70 altına dokundu
Dolar kuru, 7.24 TL'ye dek yükselmesinin ardından hafta başında alınan aksiyon planı önlemleri kapsamında 5.70 TL'ye dek indi. Dolar ve euro fiyatlarının düşmesinde Merkez Bankası, BDDK, bakanlık ve SPK'nın koordineli hamleleri, bankaların destekleyici açıklamalarıyla kur dün 6 TL civarında dalgalanmaya başladı. Brunson'ın tutukluluğuna itirazla kurdaki hafif yukarı yönlü hareket Katar'dan gelen 15 milyar dolarlık doğrudan yatırımla terse döndü. 16 Ağustos sabahında dolar / TL 5.98 TL'den, euro ise 6.82'den işlem görmeye başlarken, saat 09:40'da dolar 5.69 TL'ye, euro ise 6.49 TL'ye dek indi. Dolar öğleden sonra 5.80, euro ise 6.60 bandında seyrediyor. Bakan Albayrak'ın toplantı notlarının ardından kur 5.70'e çekildi. Euro ise 6.50 TL'de
Dolar / TL, 7 TL'nin üzerine başladığı haftaya pazartesi günü aksiyon planı kapsamında alınan önlemlerle 6 TL'nin altında devam ediyor.

BDDK'nın swap(*) işlemlerini özsermayenin yüzde 50'siyle sınırlaması ve ardından bu oranı yüzde 25'e çekmesi, Hazine Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın serbest piyasa dinamiklerine bağlı kalınacağını belirterek gerekli tüm araçların kullanılacağını söylemesi, Merkez Bankası'nın likidite sağlayan döviz ve TL hamleleriyle piyasaların nefes almasına olanak sağladı.


Davranışsal finans tarafında da döviz mevduatlarıyla ilgili İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Denizbank Genel Müdürlerinin mevduatlarda sorun olmadığını, giriş ve çıkışların dengeli olduğunu vurgulaması hareketlerin spekülatif olduğunu belirtmesiyle kurdaki düşüş kalıcı oldu.

Dolar kuru dün itibarıyla bu gelişmelerin ışığında 5.90 seviyesine dek indi, euro 7.90'lara kadar çıktığı seviyeden 6.68'i gördü.

BRUNSON KARARI YUKARI ÇEKTİ, KATAR HABERİ DÜŞÜRDÜ


Rahip Brunson'un ev hapsinin kaldırılmasına yönelik itirazın reddedilmesiyle kurdaki aşağı yönlü hareket bir süreliğine terse döndü. Dolar / TL yeniden 6.10 - 6.20 bandına çıkarken euro da 7 seviyesinde dalgalandı ancak akşam saatlerinde piyasaları sevindiren iki haber daha geldi.

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekleriz.

Daha yeni Daha eski