Dünyanın En İyisi İstanbul Havalimanı

Yeni havalimanı cezbediyor!

Dünyanın En İyisi İstanbul Havalimanı
Dünyanın En İyisi İstanbul Havalimanı
İstanbul Havalimanı’nın ilk etabı dün, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak olan havalimanı 42 ay gibi bir sürede açılışa hazır hale getirildi. Ekonomiye büyük bir girdi sağlaması beklenen havalimanı iş dünyasında da hedefleri yükseltti. İstanbul Havalimanı, rekorlarla hayata geçti.
Tüm etapları tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak olan İstanbul Havalimanı'nın ilk etabı dün törenle açıldı. Cumhuriyetin 95'inci yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan havalimanından, yıl sonunda kadar THY Ankara, Antalya ve İzmir'e, yurtdışında ise Azerbaycan'ın başkenti Bakü ve Lefkoşa'ya uçuşlar yapılacak. Böylece havalimanının sistemleri test edilecek.

BENZERLERİ 8-10 YIL SÜRÜYOR

Sabah gazetesinden Cevdet Özdemir'in haberine göre İstanbul Havalimanı büyüklüğündeki bir havalimanın yapımı dünya ölçeğinde ortalama 10-12 yıl sürüyor. Ancak bu projenin ilk etabı, planlandığı gibi, 42 ay sonra hizmete açıldı.

Toplam 4 etapta tamamlanacak İstanbul Havalimanı, 90 milyon yolcu kapasiteli terminal binası, 2 bağımsız paralel pist, taksi yolları, apron-terminal binaları, hava trafik, haberleşme ve meteoroloji sistemleri ile diğer hizmet binalarından oluşuyor. Birinci etabın ikinci aşamasında ise 3'üncü bağımsız pist devreye girecek. Projenin ilerleyen etaplarında ek terminal binaları ve pistlerle yıllık yolcu kapasitesi 200 milyona ulaşacak. Tüm fazları tamamlandığında ise havalimanı her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun toplam 6 bağımsız pisti olacak 350'den fazla destinasyona uçuş imkânı sunacak.

METRO HATTI 2019'DA

Havalimanı raylı sistemlerle şehre bağlanacak. Gayrettepe ve Halkalı'ya uzanan metro bağlantıları için çalışmalar devam ediyor. Öncelik verilen Gayrettepe-İstanbul Havalimanı bağlantısı 2019 yılı içinde hizmete girecek. Havalimanında 660 taksi görev yapacak. Taksi şoförleri ve araçları için yeni standartlar belirlenirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki Otobüs A.Ş. "Hava-İst" markasıyla hizmet verecek. İlk iki ay kendi araçları ile gelecekler için otoparktan ücret almayacak.

176 MİLYAR LİRA GELİR

İstanbul Havalimanı tahmin edilen 10.2 milyar euro yatırım maliyeti ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek kalemde yapılan en büyük altyapı yatırım projesi olma özelliğini taşıyor. Havalimanının hizmete girmesinin ardından İGA, 25 yılda KDV dahil 26 milyar euro kira ödeyecek. Böylece devletin kasasına tek kuruş harcanmadan KDV'si ile birlikte 176 milyar liradan fazla para girecek.

GÜVENLİKTE DE EN SON TEKNOLOJİ

Yeni havalimanında ilk kez yer radarları kullanılacak. Hareketlilik 2.5 kilometre mesafeden başlayarak tespit edilecek. 60 metrede bir sabit kameralar, 360 metrede bir PTZ kameralar, 720 metrede bir termal kameralar ve fiber optik sensörler sayesinde hareketin kaynağı bulunacak. 9 bin akıllı kameraya 8 kusurlu hareket tanımlandı. Bu hareketlerden birini yapanlar anında belirlenecek. Plaka tanıma, yüz tanıma için altyapı kuruldu.

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekleriz.

Daha yeni Daha eski