İdrar renginden Kanser Belirtileri

İdrar rengine dikkat! Kanser belirtisi olabilir...

İdrar renginden Kanser Belirtileri
İdrar renginden Kanser Belirtileri
Kontinans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar renginin böbrek hastalıklarından genetik hastalıklara, zehirlenmeden ilaç etkisine kadar birçok nedeni olabileceğini ve hastalıklar hakkında önemli bilgiler verdiğini belirtti

Prof. Dr. Demirkesen idrarın vücutta bulunan atıkların dışarı atılmasında önemli rolü olduğunu, böbrek tarafından süzülen fazla su ve suda çözünebilen bazı maddelerin idrar yoluyla atıldığını belirterek "Vücutta birikebilen zararlı maddeler ve toksinler idrar sayesinde vücuttan uzaklaştırılmaktadır.

İdrarda bulunan koku ve idrar renginin değişmesi, yiyeceklerin dokunması gibi basit bir durumun göstergesi olabileceği gibi mesane ve prostat kanseri veya enfeksiyon gibi tehlikeli hastalıkların da habercisi olabilir. İdrar rengi genel olarak vücutta bir sorunun göstergesi olabilir" dedi.

'İDRARIN BULANIKLIĞI DA RENGİ KADAR ÖNEMLİ'

İdrarın sadece renk değil bulanıklığının da değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Demirkesen şunları ifade etti: "İdrar sadece renk değil, bulanıklık açısından da değerlendirilmelidir. Bunun dışındaki bazı özellikler ancak laboratuvar ortamında yapılacak kimyasal testlerle saptanabilir.

Normal açık sarı renk bir çeşit ürokrom adı verilen doğal pigmentten kaynaklanır. Ancak bu renk, idrar konsantrasyonun değişmesi yanında bazı yiyecekler, ilaçlar, metabolik ürünler ve enfeksiyon ile de değişebilir. Bu nedenle her idrar rengi değişmesi her zaman hastalık anlamına gelmez.

Özellikle daha koyu sarı veya beyaza yakın ifadeleri çoğunlukla sıvı tüketim miktarı ile ilişkilidir. Yaz aylarında yetersiz sıvı tüketimi idrar renginin daha koyu olmasına, vücuttan daha az sıvı atılmasına neden olur. 

Bu aslında böbreklerin görevini iyi yerine getirdiğinin bir ifadesidir. Çeşitli nedenlerle sıvı tüketimi çok ise o zaman da idrar rengi daha beyaza yakın olacaktır."

'KIRMIZI İDRAR HEMEN ANALİZ EDİLMELİ'

Kırmızı idrarın öncelikle idrarda kan hücresinin varlığını düşündürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Demirkesen, "Kırmızı idrar öncelikle idrarda kan hücresi varlığını düşündürür ve hematuri olarak adlandırılır. 

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekleriz.

Daha yeni Daha eski