Japonya ve Çin'den ABD'ye Darbe

Japonya ve Çin'den ABD'ye Darbe

Japonya ve Çin'den ABD'ye Darbe
Japonya ve Çin'den ABD'ye Darbe
Japonya ve Çin dolarizasyonu kırmak için 30 milyar dolar değerinde swap anlaşması imzaladı
Çin ve Japonya, finansal istikrar ve iki ülke arasındaki ticari faaliyetleri genişletmek için dev bir swap anlaşmasına imza attı. Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından yapılan açıklamaya göre swap anlaşması 25 Ekim 2021 tarihine kadar sürecek ve 30 milyar dolar (200 milyar yuan - 3.4 trilyon yen) değerinde yerel para takasına olanak tanıyacak. 
Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Pekin ziyareti esnasında yapılan anlaşma aynı zamanda ticaretteki dolarizasyonu önlemek i çin de büyük önem taşıyor. ABD tahviline sahip ülkeler arasında başı çeken Çin ve Japonya geçtiğimiz ağustos ayında ciddi miktarda senet ve bono satmıştı.

BOJ tarafından yapılan açıklamada "Japonya ve Çin arasında güçlendirilen ekonomik ve finansal mekanizma sayesinde Japon finans kuruluşları remninbi bazlı işlerini genişletebilecek." denildi.

Japon finans kuruluşlarının yuan yükümlülüklerinde beklenmedik zorluklarla karşılaşması ve Japon finans sisteminin istikrarının sağlanması için gerekli görüldüğü durumlarda yuan üzerinden ek likidite sağlanacağının da altı çizildi.


Çin ise son dönemde ABD ile yaşanan küresel ticaret savaşla birlikte ortak ticaret anlaşmalarında yerel para birimi kullanmayı teşvik ediyor. Rusya, Türkiye, İran gibi küresel ticarette dolarizasyondan yakınan ülkeler de karşılıklı anlaşmalarla doların etkisini kırmaya çalışıyor.

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekleriz.

Daha yeni Daha eski