Zelenskiy: Donbas'ta durum çok, çok zor

Zelenskiy: "Donbas'ta durum çok, çok zor"



Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün gece yayınladığı bir video mesajında, “Donbas’taki durumun çok, çok zor olduğunu” söyledi.


Zelenskiy, “Toprağımızı koruyoruz ve bu bölgenin savunmasını takviye etmek için her şeyi yapıyoruz” dedi.

Rus ordusu, mart sonunda İstanbul’da iki ülke arasında yapılan müzakerelerden sonra başkent Kiev’in kuşatmasının kaldırmış ve Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine yüklenmişti.

Rusya’nın bu bölgede yürüttüğü taarruz, Ukrayna güçlerini, kuşatma altından kalmamak için, bazı stratejik cephe hatlarından geri çekilmeye zorluyor.

Donetsk’te ilan edilen ve sadece Rusya’nın tanıdığı Donetsk Halk Cumhuriyeti, Rus ordusunun desteğiyle kilit konumdaki Liman yerleşim biriminin tam olarak denetiminin ele alındığını duyurdu. Ancak ne Rusya ordusu ne de Ukrayna güçleri, bu duyuru hakkında yorumda bulunmadı. Haber, bağımsız kaynaklarca da doğrulanmadı.

Zelenskiy, “İşgalciler, Liman ve Severodonetsk’in kendilerinin olacağını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Donbas Ukrayna’nın olacak” dedi.

Rusya, Kiev ve ardından ikinci büyük kent olan Harkov’dan çekildikten sonra bütün gücünü, maden havzası Donbas’ın denetimini ele geçirmeye verdi.

Donbas, 2014 yılından bu yana zaten, Moskova tarafından desteklenen Rusya yanlısı ayrılıkçıların elinde bulunuyor.

Severodonetsk

Ria Novosti ajansına göre, Rusya yanlısı ayrılıkçı Luhansk Cumhuriyetinin bir polis yetkilisi, “Severodonetsk kentinin halihazırda kuşatma altında olduğunu ve Ukrayna güçlerinin burada tuzağa düştüğünü” söyledi.

Luhansk valisi Sergey Gayday ise bu haberin yanlış olduğunu, “hatta bölgenin iki-üç günde Rus düşmanların eline geçeceğini söylemenin de yanlış olduğunu” bildirdi.

Vali, ancak “Büyük ihtimalle bölgeyi alamazlar ama kuşatma altında kalmamak için birliklerimize geri çekilme emri verilebilir” dedi.

Ukrayna Güney Komutanlığı da, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, savaşın Ukrayna’nın başka bölgelerinde de devam ettiğini belirterek, Rus güçlerinin Herson bölgesine 30 T-62 tankı ve başka zırhlı araçlar ile Grad füze sistemleri gönderdiğini bildirdi.

Komutanlık, Herson bölgesinin, Rus Mi-8 helikopteriyle bombalandığını da duyurdu.

Daha fazla yardım


Ukrayna, bu koşullarda, Batı’dan yeniden daha fazla silah talebinde bulunuyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “İhtilafın tırmanması korkusuyla bazı ortaklarımız gerekli silahları vermekten kaçınıyor. İhtilaf gerçekten tırmanır mı? Rusya, zaten nükleer olmayan en ağır silahları kullanıyor ve insanları canlı canlı yakıyor. Belki de bize çoklu roketatarları vermenin tam zamanıdır” dedi.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ise, bir televizyona yaptığı açıklamada, fiyatı artan fosil yakıt ihracatından bu yıl ek 13,7 milyar dolar gelir sağlanacağını ve bu miktarın bir bölümünün Ukrayna savaşına tahsis edileceğini söyledi.


--------------------------------------------------------------------
Haberin Merkezi
Sponsor: Ak Blog NET

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekleriz.

Daha yeni Daha eski